هدف استفاده از میلگرد بستر، افزایش مقاومت و استحکام سازه است. استفاده از انواع میلگرد در ابعاد و شکلهای مختلف آن ملزم به رعایت قوانین و ضوابط مخصوص به خود است که باید در زمان نصب و اجرا در نظر گرفته شود. در اینجا میخواهیم در مورد ضوابط اجرای صحیح میلگرد بستر مطالبی را بیان کنیم. هرچند که در مقالههای قبل از این نیز در باره اجرای میلگرد بستر و ضوابط آن صحبت کردیم.
آنچه خواهید خواند
ویژگیهای میلگرد بستر
در دیوارهای آجری و سفالی به منظور ایجاد مقاومت، از میلگرد بستر با قطر مشخص استفاده میشود. این میلگرد به صورت نردبانی و با روش جوشکاری در بین دیوارها جایگذاری میشود. میلگرد بستر نیروهای خارجی و فشاری وارد به سازه را دریافت میکند و با تحمل نیروهای کششی از خرابی ساختمان جلوگیری میکند. بیشتر مواقع به صورت پیشساخته تولید شده و در حین ساختوساز با جوشکاری و آبکاری نصب میشود. نوع و کیفیت میلگردی که برای تهیه میلگرد بستر مورد استفاده قرار می گیرد اهمیت زیادی برای مهندسین عمران دارد. از اینرو قیمت میلگرد فاکتوری موثر برای انتخاب و تولید این نوع میلگرد است. قابلیتهای زیر را برای میلگرد بستر میتوان بیان کرد:
- مقاومت بالا در برابر فرسایش
- ضد زنگزدگی و مقاوم در برابر اکسیدشدن
- قابل استفاده در محیطهای مرطوب
- دارای قطر سطح مقطع استاندارد ۴ میلیمتر
- از نوع میلگرد آجدار و ایجاد درگیری بالا با بتن
- استفاده از مواد اولیه سبک و اقتصادی در ساخت آن
ضوابط اجرای میلگرد بستر
مطابق با استانداردهای بینالمللی و برای استفاده بهینه از این نوع میلگرد، ضوابطی برای نصب و اجرای آن وجود دارد. رعایت این ضوابط کمک میکند این میلگرد عملکرد مناسبی در برابر نیروهای خارجی داشته و میزان خسارت وارد شده به ساختمان به حداقل برسد. ضوابط میلگرد بستر عبارتند از:
- اندازه سطح مقطع: جز اولین و مهمترین ضوابطی که از سوی سازمان استانداردسازی آمریکا بیان شده است، اندازه سطح مقطع آن است. قطر میلگرد بستر باید ۴ میلیمتر و عرض آن ۵ یا ۱۱ سانتیمتر باشد.
- پوشش میلگرد: پوشش میلگرد بستر باید از نوع گالوانیزه باشد؛ زیرا بتواند در برابر زنگزدگی مقاومت کند و در محیطهای مرطوب استفاده شود.
- میلگرد از نوع آجدار باشد: آجدار بودن میلگرد از پارامترهایی است که موجب استفاده بیشتر آن شده است؛ زیرا میتواند تماس مناسبتری را ایجاد کند.
- تعداد میلگرد مورد استفاده: ارتفاع و نقش دیوار سازه، تعداد میلگرد مورد نیاز بستر را مشخص میکند. مطابق با استاندارد بین المللی برای هر ۴۰ سانتیمتر ارتفاع یک میلگرد بستر باید استفاده شود. اگر دیوار نقشه بسزایی در تحمل بار داشته باشد، باید تعداد میلگردها را افزایش داد.
- شیوه نصب: میلگرد پس از جایگذاری باید با ملات به ارتفاع حداقل 5/1سانتیمتر پوشیده شود.
- رعایت استاندارد تولید محصول: باید از میلگردی به عنوان میلگرد بستر استفاده شود که استانداردهای لازم برای تولید میلگرد را داشته باشد.
- فاصله میلگرد بستر: بهطور کلی فاصله میلگرد در دیوارها و سازههای بتنی به دو حالت افقی و عمودی تقسیم میشود. اگر این فاصله در جهت عرض دیوار باشد، فاصله افقی بوده و اگر در جهت ارتفاع دیوار باشد، فاصله عمودی نام دارد. فاصله افقی بهطور معمول بین ۵/۵ تا ۱۵ سانتیمتر و فاصله عمودی بین ۴۰ تا ۶۰ سانتیمتر است. توجه داشته باشید که فاصله میلگرد بستر بهطور قطعی توسط مهندس طراح سازه تعیین میشود.
استفاده از میلگرد بستر در نما
نحوه اجرای میلگرد بستر
نحوه اجرا و نصب میلگرد بستر به صورت تیر و ستون است که روشهای آن عبارتند از:
- ایجاد اتصال بین دیوار و ستون
- مهار دیوار از طریق استفاده میلگرد در کف
- مهار دیوار از طریق به کارگیری میلگرد در ستون
- مهار دیوار به دیوارهای برشی با گذراندن میلگرد بستر از آنها
- نصب میلگرد بستر به عنوان پناه در پشت بام ساختمانها
- نصب میلگرد با انکر بولت و نبشیکشی
نحوه اجرای میلگرد بستر به صورت گامبهگام
- در ابتدا محل قرارگیری میلگردها به صورت افقی تعیین میشود. بهطور معمول میلگردها هر دو رج یک بار (فاصله ۴۰ سانتیمتر) قرار میگیرند.
- اگر اسکلت بتنی باشد، بعد از علامتزدن محلهای قرارگیری، باید ستونها سوراخ شده و درون آنها رولپلاک گذاشته شود. به جای رولپلاک میتوان از قبل در پلیت ملات ریخت و سپس از جوشکاری استفاده کرد. اگر اسکلت ساختمان فلزی باشد، میتوان بست را با جوشکاری یا میخ به ستون وصل کرد.
- برای دیوارهای با عرض بیشتر از ۴ متر مطابق با آییننامه ۲۸۰۰ باید از والپست استفاده شود. پس مراحل بالا روی والپست اجرا شده و میلگرد به آن متصل میشود. در این روش برای اتصال تنها باید از جوشکاری استفاده کرد.
- برای میلگرد افقی پس از شروع دیوارچینی و رسیدن به مکان مشخص آن را جایگذاری کرده و ۲۰ سانت آخر آن را ۹۰ درجه خم میکنیم تا بتواند به قلاب بهتر گیر کند.
- پس از جایگذاری روی آن با حداقل 5/1 سانتیمتر ملات پوشانده شده و دیوارچینی ادامه مییابد.
- مراحل را تکرار کرده تا به انتهای دیوار برسیم. در این قسمت دیوار با یونولیت یا پشم سنگ ضد رطوبت از تیر جدا میشود.
نکات اجرایی میلگرد بستر
- در فاصلههای حداکثر تا ۴۰ سانتیمتر یا ۷۵ برابر قطر میلگرد بستر باید مفتولهای طولی به مفتولهای میانی متصل شوند.
- برای اتصال نما اگر از جنس آجر یا سنگ باشد میتوان از میلگردهای بستر کمک گرفت.
- در دیوارهایی که کارایی دو طرفه دارند یا بازشو هستند استفاده از این آرماتورها به بهبود مقاومت خمشی کمک میکنند.
انواع میلگرد بستر
با توجه به قرارگیری مفتول میانی دو نوع از این آرماتور وجود دارد، مانند: میلگرد بستر خرپایی و میلگرد بستر نردبانی. سختی میلگرد خرپایی نسبت به نردبانی بیشتر است و کارایی آن نیز بیشتر است.
اگر به دنبال قیمت میلگرد با برند معروف و معتبر هستید پیشنهاد ما این است که تغییرات قیمت میلگرد ابرکوه را هر روز در وبسایت آسن رصد کنید.
میلگرد بستر خرپایی و میلگرد بستر نردبانی
مزایای آرماتور بستر
- کنترل عرض و فاصله ترکها
- عدم نیاز به دوغاب
- عدم تغییر فرآیند ساخت دیوار
- اتصال دیوارهای دو لایه
- عدم نیاز به واحدهای بنایی با شکل ویژه
- افزایش میزان مقاومت برشی داخل صفحه دیوار
- افزایش شکلپذیری دیوار
در چه جاهایی میتوان از میلگرد بستر استفاده کرد؟
از میلگرد بستر به صورت افقی یا عمودی در میان دیوارهای باربر و غیر باربر میتوان بهره برد، مانند:
- دیوارهای آجری و دیوارهای آجر سفالی
- بلوک بتنی توخالی
- بلوک سیمانی
- بلوک ACC
- بلوک لیکا
- بلوک هبلکس
روشهای محاسبه میلگرد بستر
برای محاسبه میلگرد بستر دو روش وجود دارد، روش محاسباتی مطابق با پیوست ششم آییننامه ۲۸۰۰ بیان میکند، مجموع سطوح مقطع مفتولهای مورد استفاده برابر با 0003/0 سطح مقطع موثر دیوار باشد. روش دیگر روش تجویزی است که در بالا نیز بیان شد، به ازای حداکثر هر ۴۰ سانتیمتر ارتفاع دیوار یک ردیف میلگرد بستر استفاده شود.
تفاوت والپست با میلگرد بستر
- والپستها با استفاده از نبشی تولید میشوند اما میلگرد بستر از میلگردهای با قطر ۴ میلیمتر تهیه میشود.
- اجرای والپست سختتر از اجرای میلگرد بستر است.
- اجرای والپست زمان بیشتری میبرد.
- هزینه استفاده از والپست بسیار بیشتر است.
- توانایی تحمل در مقابل نیروهای برشی و فشار والپست بیشتر است.
- اجرای والپست نیاز به جوشکار و نیروی متخصص دارد.
جمع بندی
برای افزایش مقاومت سازه در برابر زلزله و فروریختن موضعی، از میلگرد بستر استفاده میشود. اجرای میلگرد بستر به شکل صحیح و اصولی بسیار مهم بوده؛ زیرا عدم اجرای صحیح آن میتواند کارایی و مقاومت لازم را از بین برده و حتی در مواردی دیوارچینی را با مشکل روبرو میکند. بنابراین، لازم است مطابق با استانداردها و ضوابط میلگرد بستر را نصب و اجرا کرد. شرکت آسن در حوزه تامین و فروش میلگرد فعالیت میکند و شما میتوانید به صورت رایگان از کارشناسان فروش این شرکت برای انتخاب میلگرد مناسب خود کمک بگیرید. این شرکت در سریعترین زمان ممکن محموله شما را به سراسر ایران و حتی خارج از ایران ارسال میکند.